Schuimpje  (video)

In een partij met tweede hands spullen zat deze delta. 14 januari 2007 heeft de luchtdoop plaats gevonden.

14 Januari 2007
Eindelijk staat de wind goed, precies uit het westen. De lucht is open, ook dat werkt mee. Het plan is om 's middags te gaan vliegen. De wind neemt dan alleen wat af en draait meer naar het zuid-westen. Dat is minder. Dus maar de eerste poging 's morgens maken. En daar zijn we dan, mijn vader en ik, staan op de berg. Hoe zacht de wind beneden lijkt te waaien, zo hard lijkt het bovenop. Hmmmm, misschien toch maar even wachten op vanmiddag, dan zijn de voorspellingen dat de wind wat gaat liggen.

's Middags staan we weer op de berg. Jeroen is er nu ook bij. De wind is wel iets gaan liggen, maar nog steeds sterk. Spannend, maar het moet er toch een keer van komen. Laatste instructies, niet omhoog gooien, liever iets naar beneden. Een paar keer ok zeggen en dan toch maar gaan. Floep, daar gaat'ie. Geen weg meer terug, gewoon vliegen. Jemig, dat gaat best snel. Gelukkig niet meteen omhoog, licht dalen. Bocht inzetten om weer in de opstuwende wind te komen. En dan een bocht om de neus in de wind te krijgen. Hé dat draait bijzonder langzaam en wil niet door de wind heen komen. Het schuimpje wordt verder en verder geblazen. Eindelijk toch redelijk met de neus in de wind en aan de grond (net niet over de berg heen en bijna op een paaltje). Fewww, dat was leuk maar ook best spannend!

De tweede, derde en vierde vlucht gaan een beetje hetzelfde en de delta staat al weer aan de grond na een paar seconde. Dat moet toch anders kunnen. Eens analyseren wat er gebeurt. Het toestel gaat met de wind mee en moet draaien, maar natuurlijk. Als je met de wind meegaat, heb je geen druk meer op de roeren en kan je niet draaien. De neus moet dus altijd in de wind komen. Dat maar eens proberen.

De vijfde vlucht is voorbeeldig (helaas geen video) heerlijk vliegen en langs de helling zweven. Wat me opvalt is dat als teveel roer gegeven wordt, de snelheid er snel uit is. Even minder roer geven, helpt dan om toch de bocht te nemen. Ook moet je inmens knuppelen om alle turbulentie en bewegingen tegen te gaan voor een goede vlucht. Maar dit is wel leuk!

De volgende vluchten gaan iets minder, de wind neemt ook langzaam iets af en halverwege de helling zit een plateau. Als je door te weinig wind weg zakt en bij het plateau komt, krijg je te maken met luwtes en wervelingen waar je bijna niet meer uit komt. Dit toestel heeft dus duidelijk meer (!!!) wind nodig.

21 januari 2007

Er staat meer wind, windstoten tot zelfs 8Bf. De gemiddelde wind is ongeveer windkracht 5. Net 1 tandje meer dan de vorige keer dus. Voorspellingen zijn goed, geen regen en een gebroken wolkendek. Op naar de zandheuvel dus. Boven aangekomen staan er meer windstoten dan normale wind en die windstoten zijn pittig. Maar even wachten op een luwte. Als de wind aantrekt tijdens het vliegen maakt het me allemaal niet meer uit, dan zien we wel. Eindelijk gaat de wind een beetje liggen. De start gaat goed, wind pakt het model goed op en daar gaat ze dan. En even later weer aan de grond. Moet nog erg wennen aan de plek waar de wind op te pakken en waar niet. Na een paar vluchten maakt de wind niet meer uit en wordt het toestel gelanceerd, de wind pakt goed op en ze stijgt ver boven de berg (helaas geen video van). Heerlijk hangen in de wind, links en rechts driften. Alles er op en er aan. Het blijkt dat je behoorlijk van de berg af moet blijven, daar staat de beste wind die ook nog eens bijzonder stabiel is. Dichter bij de berg wordt de wind al snel turbulent en blijf je knuppelen om het toestel goed te houden.

Even later gaat de wind al snel wat verzwakken en merk je dat dit toestel een stabiele harde wind nodig heeft. Vlucht 6 is vandaag gefilmd.

 

14 maart 2007

De hele week zag het er goed uit. Windkracht 4/5 en geen tot weinig wolkenkans. Ideaal om eens naar de Maasvlakte te gaan. Zo gezegd, zo gedaan. Een afspraak gemaakt met Erik uit Gouda en afgesproken op de carpool. Even over 8 maakten we kennis en gingen we op weg naar het Westen. Daar werden we geteisterd door hardnekkige mist. Niet getreurd, eerst maar eens even uitleg over hellingzweven en een paar lokaties afgereden waar gevlogen kan worden. Ook nog een paar trimvluchtjes gemaakt met een nieuw Schuimpje van Huib en een nieuw ontwerp van Erik.

En toen was het tijd voor het echte werk. De laatste controle en daar gaat'ie dan. Prachtig, de wind pakt het toestel goed op en absoluut geen problemen met het hangen in de wind. Hoogte winnen, krabben langs het duin wat aanduiken en weer hangen. Heerlijk die ruimte. Maar ja, er moet ook nog geland worden. Dus op aanwijzingen van Erik ver door zetten, uit de liftband vliegen, laten dalen en dan met de wind mee diagonaal omhoog steken langs het duin. Blijven duiken en uiteindelijk vlak voor je neerzetten. Boenk, hmmmm, dat wordt nog even oefenen. Wel mooi dat je niet hoeft te lopen. Later nog een paar vluchtjes gemaakt.

Een geslaagde dag en zeker voor herhaling vatbaar.

 

 

Technische gegevens:

Fabrikant Geen
Naam Schuimpje
Spanwijdte 116 cm

 

Video's

Vlucht 1: Pas op voor het paaltje

22sec, 0,5MB

Vlucht 2: Helling te dicht bij

22sec, 0,5MB

Vlucht 3: In de luwte gekomen

12sec, 0,5MB

Vlucht 4: Andere kant op

12sec, 0,5MB

Vlucht 5: Dit begint meer te lijken

49sec, 0,5MB

Vlucht 1 Jeroen

9sec, 0,5MB

Vlucht 2 Jeroen

19sec, 0,5MB

Schuimpje en Hot Shot

3 min 31sec, 9,19MB

Vlucht 6: Wind gaat liggen

21sec, 1MB