Robbe FunFly  (video)

Ooit tweede hands gekocht. Nog compleet in de doos. Dit wordt nog wel een leuke uitdaging, bij de kit zit alleen een beschrijving, zonder plaatjes en geen bouwtekening. Met een beetje goed verstand moet hier toch een leuke kist van te maken zijn.

28 juli 2007

De FunFly heeft de maiden gehad!

Het was even gokken. Omdat de spanwijdte verandert is, is de CG ook anders. Toch de CG maar ongeveer aangehouden zoals het origineel: 15,5-16 cm achter de firewall.

De 5,1cc die eerst gepland heeft, heeft alleen plaats gemaakt voor een 8,3cc viertakt.

Aftanken en even de motorloop testen. Alles lijkt zoals het hoort te zijn. Opnieuw aftanken, naar het veld en een laatste controle. Dan maar toch er voor gaan, duimen omhoog, en daar gaat'ie dan. Wegvliegen gaat mooi, zonder veel problemen of heftig sturen. Motor loopt alleen nog niet helemaal lekker, maar goed, deze heeft dan ook een heel aantal jaren stil gestaan.

Dan stopt de motor er opeens mee. Met wat hangen en wurgen toch nog naar het veld gekregen. Alleen die landing hè, precies in een plas!

De tweede vlucht was heerlijk. Wat een genot. Het toestel doet echt de naam eer aan. Het probleem met de motorloop is ook verholpen. Er zat een gaatje in de brandstofleiding naar de carburateur. Verder moet je bij dit toestel uitkijken dat je niet te vroeg de motor uitzet. Door het dikke vleugel profiel remt deze enorm af. Bij de tweede vlucht zorgde dit voor een spannende landing. Net over het hek gekregen, maar wel weer in een plas die daar een paar meter achter lag.

Dit toestel gaat nog veel plezier brengen.

23 mei 2007

De bouw is afgerond en de FunFly wacht nu op de maiden.

18 februari 2007

De bouw is begonnen en reeds aardig gevorderd. De kist wordt alleen iets opgeschaald doordat de volledige lengte van de liggers is gebruikt. De Spanwijdte wordt ongeveer 145 cm. De motor die er op komt, wordt een 5,1 cc.

Op dit moment grotendeels klaar. Het probleem ligt nu voornamelijk in de losse stukjes waarbij de gebruiksaanwijzing aangeeft dat je op de tekening moet kijken. Dat wordt nog een leuke puzzel.

 

Technische gegevens:

Fabrikant Robbe
Naam FunFly
Spanwijdte 145 cm
Motor 8,3 cc

Proefpassen De spanwijdte is bepaald met de plaatsing van de buitenste rib Met de voorlijst de plaats bepalen van de ribben

 

Begin van het middenstuk Langzaam aan steeds meer een vliegtuig Door het opschalen, waren niet alle houtstukken lang genoeg

 

Dit komt te kort Opgevuld Ribben, spanten en TE klaar

 

Voorzijde ingedekt Voorzijde ingedekt 2 Opvullen gat tussen middenstuk en rolroer, ontstaan door vergroting

 

Drogen van opvulling Maximale uitslag rolroer Maximale uitslag hoogteroer

 

Bespanning bovenkant Bespanning onderkant Schuin vooraanzicht

 

Video's

Maiden vlucht 55sec, 2,5MB
Afbreken vlucht 2 2min 50sec, 7,6MB